Kinderalimentatie aanvragen, aanvechten of herzien

Gaat u scheiden en eist u of uw partner kinderalimentatie?

Bent u gescheiden en wilt u (of uw ex-partner) herziening van de kinderalimentatie, bijvoorbeeld omdat de financiële situatie van u (of uw partner) is gewijzigd?

Dan zal de rechter de behoefte van de kinderen en de financiële draagkracht van beide ouders (opnieuw) moeten beoordelen. Kinderalimentatie berekenen is complex en kunt u beter overlaten aan een advocaat. Via uw advocaat kunt u de rechtbank altijd verzoeken de kinderalimentatie te wijzigen. Mr. Woesthoff begeleidt u professioneel bij het aanvragen, aanvechten of het wijzigen van kinderalimentatie.

 

Hoe lang betaal of ontvang ik kinderalimentatie?

Sommige ouders zien kinderen als ruilmiddel en kinderalimentatie als verkapte partneralimentatie. Kinderalimentatie echter is bedoeld als een bijdrage van de meer-verdienende ouder in de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen. Die verantwoordelijkheid stopt zodra de kinderen 21 jaar worden. Uw advocaat vertelt u meer over de rechten en plichten van ouders.

 

Jaarlijkse verhoging van kinderalimentatie

De behoefte aan kinderalimentatie wordt vastgesteld op basis van het gezinsinkomen tijdens het huwelijk, de leeftijd van de kinderen en de draagkracht van beide ouders na de scheiding. Met deze gegevens zal de rechter de hoogte van de kinderalimentatie volgens bepaalde normen bepalen. Daarna wordt de kinderalimentatie jaarlijks met een, door de minister van Justitie bepaald, percentage verhoogd (geïndexeerd), net als inkomens en prijzen.

Tijdens de echtscheidingsprocedure kunnen ouders ook afspraken maken over partneralimentatie en een omgangsregeling. Vraag mr. Woesthoff naar de mogelijkheden.